‘Deze kalverdrinkautomaat past goed bij ons bedrijf’

VENEBRUGGE – Op hun boerderij in het Overijsselse Venebrugge houden Erwin en Dimphie Wilpshaar honderd melkkoeien en zo’n vijftig stuks jongvee. Veel aandacht in hun bedrijfsvoering gaat uit naar de opfok van de kalveren. Een Urban-drinkautomaat past daarbij. “Met een automaat heb je zelf in de hand hoeveel melk je aan een kalf geeft en daarmee heb je invloed op de groei van het dier.”

“We voeren hard en dat zie je in de metingen van de voerleverancier terug,” vertelt Dimphie Wilpshaar. “Al ons jongvee wordt twee keer per jaar opgemeten. In 2016 zat meer dan de helft van onze kalveren nog op de gemiddelde kruishoogte en de andere helft erboven. Nu zitten ze er nagenoeg allemaal boven.” Het bewijst dat de aanpak die zij en haar man Erwin hanteren werkt. “Bij ons is de gemiddelde afkalfleeftijd 23 maanden, waar dat landelijk 25 tot 26 maanden is. Onze kalveren zijn dusdanig ontwikkeld dat we kunnen beginnen met insemineren op een leeftijd van dertien maanden.” Erwin insemineert het vee zelf. ”We houden twee vaarskalveren per maand aan. De vaarzen insemineren we met gesekst sperma. Zo maken we ook genetisch een flinke stap,” licht hij toe.

Spelen met liters en dagen

De Urban-kalverdrinkautomaat, die aangeschaft werd bij Wijha in Hardenberg, is een belangrijk hulpmiddel in hun bedrijfsvoering. Dimphie: “Met een drinkautomaat kun je spelen met het aantal liters en dagen. Zo heb je zelf in de hand hoeveel melk je aan een kalf geeft en daarmee heb je invloed op de groei van het dier. Op die manier proberen we de kalveren optimaal op te fokken tot goede melkkoeien.”

De drinkautomaat neemt de melkveehouders veel werk uit handen. Dimphie: “Hij werkt eenvoudig en geeft een hoop arbeidsgemak. De melk heeft altijd dezelfde temperatuur en dezelfde samenstelling. Dankzij de voercurve krijgen de kalveren de hele dag door, verdeeld over de dag, melk. Je hoeft enkel nog te controleren: kijken of alles goed gaat.”

De kalveren gaan vanaf dag veertien op de kalverdrinkautomaat. Dimphie: “Dan stel ik de automaat eerst in op tien liter per dag. Op die manier wordt het kalf bij elke drinkpoging beloond en daardoor went hij snel. Als het kalf het kent – meestal na een dag – gaat de hoeveelheid terug naar maximaal acht liter per dag.” Het aanwennen gaat snel, voor het afwennen neemt Dimphie extra de tijd. “De melk wordt langzaam afgebouwd. Op tachtig dagen wordt het kalf gespeend. Dat werkt goed voor ons.”

Flexibel en praktisch

De drinkautomaat staat in de jongveestal die in 2015 nieuw gebouwd is. Niet alleen voor de automaat klopten Erwin en Dimphie bij Wijha aan. “Vrijwel de gehele inrichting van de stal, tot aan de elektra aan toe, komt van Wijha. Ook het windbreekgaas aan de buitenkant hebben zij geleverd en bevestigd.” vertelt Erwin. “Dat was een logische keuze. Wijha zit dicht bij ons en hun aanpak past bij ons. Ze zijn makkelijk en praktisch ingesteld, net als wij. Ze staan direct voor je klaar als je daarom vraagt en zijn heel flexibel. Als je iets nodig hebt, denken ze met je mee. En het is altijd gezellig, ze maken altijd een praatje.”

Het onderhoud aan de Urban-drinkautomaat is minimaal, hebben de melkveehouders ervaren. “Een keer per jaar komt er iemand van Wijha langs voor het onderhoud. Dan wordt de automaat gecontroleerd en onderdelen zoals slangetjes vervangen. Ook als er tussendoor iets aan de hand is, kunnen we altijd op Wijha rekenen. Soms is een appje al voldoende om het probleem te verhelpen.”

Contact-opnemen-Wijha

Contact opnemen?

Heeft u vragen over de Urban kalveriglo? Neem dan contact met ons op.