‘In de lammerperiode is de Urban-drinkautomaat onmisbaar’
OLST – Samen met zijn vriendin en schoonvader runt Hendrik Pelleboer sinds een paar jaar een biologische melkschapenhouderij. Dat er een Urban-lammerdrinkautomaat moest komen, stond vanaf de eerste seconde vast. “De Urban neemt me veel werk uit handen en het is de enige automaat die de melkuitgifte per lam registreert.”
Koeien, dat werd het niet voor Hendrik Pelleboer en van geitenkaas houdt hij niet. Dus koos hij ervoor melkschapen te gaan houden. “Je moet achter je product staan,” zegt de 38-jarige boer daarover. Samen met zijn schoonvader Henk en vriendin Hilde Boschloo vormt hij sinds enkele jaren een maatschap in het Overijsselse Olst. Op biologische wijze houden ze zo’n 350 melkschapen en ongeveer 65 lammeren. Daarmee is de boerderij, waar zijn schoonouders jaren terug melkkoeien hielden en nu een camping beheren, na jaren weer in bedrijf.
Focus op selectie
Hendrik, vader van twee jonge dochters, is op de boerderij verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg voor de schapen. Hendrik: “Ik heb zestien jaar voor Defensie gewerkt, maar heb altijd de drive gehad om te gaan boeren. Als kleine jongen hielp ik al mee op het melkveebedrijf van mijn buurman. In mijn laatste jaar bij Defensie heb ik de deeltijdopleiding Dier- en Veehouderij in Dronten gedaan. Nu kreeg ik de gelegenheid om mijn droom te verwezenlijken.”
‘Ik wist dat ik een Urban-drinkautomaat wilde. Zo kwam ik bij Wijha terecht.’
Hendrik begon met 250 ooien, maar breidde dat al gauw uit naar 350. “Om die groei te bewerkstelligen, hielden we vorig jaar ruim honderd lammeren. Nu worden dat er naar verwachting 65. We zijn nog een beetje aan het aftasten wat past. Je moet natuurlijk de juiste balans vinden tussen wat erin komt en wat eruit gaat.” Daarom ligt de focus op selectie. “We houden alleen de dieren waar we mee verder willen, de andere gaan met de mester mee. We hebben niet de ruimte om alle lammeren te houden.”
Drukte en stress
De piek van zijn werkzaamheden ligt in het voorjaar. Hendrik: “We hebben één lammermoment. In die periode heb ik ontzettend veel aan m’n hoofd, veel drukte, veel stress. Daarom heb ik de Urban-lammerdrinkautomaat aangeschaft. Die ontzorgt me en is dan echt onmisbaar voor me.” Dat zit hem vooral in de registratie van de melkuitgifte per dier. “De Urban is de enige automaat die per lam registreert en controleert wat het dier precies drinkt. Dat stel je eenmaal in en dan heb je er geen omkijken meer naar. Ik wist dat ik deze automaat wilde en zo kwam ik uit bij Wijha in Hardenberg die deze automaten levert. Van hen heb ik ook een tweedehands silo staan.”
‘De automaat past vanzelf de hoeveelheid melk aan naarmate het lam ouder wordt.’
De eerste twee tot drie dagen blijven Hendriks lammeren bij hun moeder. Hendrik: “Dan krijgen ze de essentiële biest binnen. Na die eerste dagen gaan de lammeren naar de jongveestal waar ze melk drinken uit de automaat. Als je biologisch schapen houdt, moeten de lammeren minimaal 42 dagen melk krijgen. Hier zitten ze zelfs 47 dagen aan de automaat.”
In overleg met de voedingsspecialist van Alpuro stelde Hendrik een voercurve in. “Deze curve is dekkend voor alle lammeren. Ze krijgen maximaal 1,5 kilogram melk per dag. Het voordeel van de automaat is dat de hoeveelheid melk dat een lam krijgt vanzelf aangepast wordt naarmate het dier ouder wordt. De lammeren hoeven niet naar een ander hok en het hok hoeft niet aangepast te worden. De omgeving verandert dus nooit voor het lam.”
Gericht werken
De Urban Alma Pro L geeft met kleuren (rood, oranje en groen) aan hoe het drinkgedrag van elk individueel dier is. Aan de staafdiagrammen ziet Hendrik of een lam zijn portie gehad heeft of nog niet voldoende gedronken heeft. “Op een simpele, overzichtelijke wijze zie ik welke lammeren de goede, de mindere en de slechtste drinkers zijn,” vertelt hij. “Zo kan ik heel gericht werken. Vaak zie je aan het dier zelf nog niets, maar weet je door de afwijking in zijn drinkgedrag dat hem iets mankeert.”
‘Door de aftapfunctie hoef ik mijn stagiaires het mengen niet aan te leren.’
Het aftappen vindt Hendrik een ander groot voordeel. “Dat is een mooi pluspunt van de automaat. Ik werk in het drukke seizoen veel met stagiaires. Door die aftapfunctie hoef ik ze het mengen niet aan te leren, dat doet de automaat vanzelf. De temperatuur en verhouding van de melk zijn altijd constant. En dat de machine zelfreinigend is, is ook heel fijn. Ook dat neemt veel werk uit handen.”
Doekje erover
Na een paar maanden gaat de lammerdrinkautomaat weer aan de kant. “Ik heb een voorjaarslammerende veestapel. Als er geen jongvee meer is, gaat er een doekje over de automaat en zet ik hem weg. Dan gaat mijn volledige aandacht uit naar alle andere zaken, zoals het werk op het land, het scheren van de schapen of het klauwbekappen.” En naar de camping. “Die beheren mijn schoonouders nu, maar het ligt wel in de lijn der verwachting dat Hilde en ik die ooit gaan overnemen.”
Contact opnemen?
Heeft u vragen over de Urban kalveriglo? Neem dan contact met ons op.