Melkveehouder Henk Hakkers geniet van zijn Urban Alma Pro: ‘Het geeft zoveel arbeidsgemak’

ANERVEEN – Melkveehouder Henk Hakkers uit Anerveen had al een Urban-drinkautomaat voor zijn kalveren, maar deze voldeed niet meer aan zijn wensen. Daarom klopte hij in 2017 bij Wijha in Hardenberg aan. “Ik was eigenlijk op zoek naar een gebruikte machine, maar toen Wijha mij wees op de nieuwe Urban Alma Pro was ik snel om. Het tweeboxensysteem gaf de doorslag. Nu kan ik de jonge kalfjes gescheiden houden van de grotere en lopen ze niet de kans verdrukt te worden.”

Henk houdt op zijn bedrijf in het noorden van Overijssel 95 melkkoeien en zo’n 45 stuks jongvee. De eerste week verblijven de pasgeboren kalfjes in de eenlingboxen buiten. “Direct na de biestperiode krijgen ze al melk uit de automaat,” vertelt Henk. “Je kunt bij deze machine namelijk heel makkelijk zelf melk aftappen. Daar heb ik hem niet op uitgezocht, maar het is wel een prettig bijkomend voordeel. Mijn dochters van 14 en 11 geven uit zichzelf soms even snel de kalveren te drinken. Juist omdat het zo makkelijk gaat.”

Probleemloos spenen

Na zeven dagen gaan de kalfjes de stal in. Henk: “De automaat is er natuurlijk niet voor niets. Hij geeft zoveel arbeidsgemak en rust. De dagelijkse piekmomenten liggen rond melktijd, dan voeren we ook de kalveren. Daar hebben we nu bijna geen omkijken meer naar. Als een kalf voor het eerst naar de automaat toegaat, herkent deze hem via zijn responder in zijn halsband direct als nieuw kalf. Het systeem pakt dan vanzelf de voercurve op.”

Die voercurve stelde Henk in overleg met zijn opfokspecialist in. “Je kunt er meerdere tegelijk in zetten, maar dat vind ik niet nodig. Met de huidige voercurve krijgen de kalveren op dag 1 maximaal zes liter melk, verdeeld over verschillende porties van maximaal anderhalve liter. De kalveren kunnen 24 uur per dag bij de automaat komen. Sommige komen wel twintig tot 25 keer.”

Het aantal liters neemt vervolgens toe tot maximaal acht op dag 10 en blijft zo staan tot dag 50. Daarna wordt de hoeveelheid in tien dagen afgebouwd naar nul. “Het spenen verloopt probleemloos. Je ziet dat de kalveren in die periode duidelijk meer krachtvoer nemen, maar die overgang merk je totaal niet aan ze.”

Constante temperatuur en mengverhouding

De melk in de Urban Alma Pro heeft altijd dezelfde temperatuur en de mengverhouding is zeer constant. “Als je met de hand voert, verschilt dat nogal eens,” weet Henk. “De mengverhouding is overigens heel eenvoudig aan te passen. Als het erg koud is bijvoorbeeld, dan zorg ik dat er een hogere concentratie melk is, zodat de kalveren warm blijven.”

Mocht er onverhoopt eens iets niet in orde zijn, dan geeft de machine direct een seintje. “Het display is heel overzichtelijk. Je ziet in een oogopslag of er iets aan de hand is. Is alles groen, dan is het allemaal in orde. Bij een oranje tekentje moet je het in de gaten houden en rood betekent dat je actie moet ondernemen. Dan heeft een kalf bijvoorbeeld langere tijd niet gedronken of is de temperatuur van de melk te laag. Je kunt de machine koppelen aan je mobiel, zodat je een berichtje krijgt als je niet bij de stal in de buurt bent. Van die optie maak ik geen gebruik, maar dat is wel een handige mogelijkheid.”

Opklapbare stations

Niet alleen het voeren van de kalveren kost met de Urban Alma Pro weinig moeite, ook het schoonmaken van zowel stal als automaat gaat eenvoudig. Henk: “Ik heb bewust gekozen voor opklapbare stations. Dat is zo makkelijk met uitmesten. Je klapt ze omhoog en hebt er geen last meer van. Bovendien loop je zo geen kans dat je ze per ongeluk beschadigt.”

De automaat reinigt zichzelf. “Het spoelen gaat automatisch, daar hoef je niet achteraan. Je moet alleen af en toe het reinigingsmiddel bijvullen, maar zelfs daarvoor krijg je een seintje.”  

Al met al geniet Henk inmiddels al vier jaar van het arbeidsgemak dat de Urban Alma Pro hem biedt. “Het gaat allemaal makkelijker en sneller. De kwaliteit van de automaat is zeer hoog, waardoor hij weinig onderhoud vergt. Die betrouwbaarheid geeft rust en werkplezier.”

Contact-opnemen-Wijha

Contact opnemen?

Heeft u vragen over de Urban kalveriglo? Neem dan contact met ons op.