Studenten Dier- en Veehouderij leren met en van Urban-drinkautomaat

DRONTEN – Geerke Sleurink is derdejaarsstudent Dier- en Veehouderij op Aeres Hogeschool in Dronten. Dit collegejaar runt ze samen met enkele studiegenoten en medewerkers de melkveebedrijven op Aeres Farms, het praktijkcentrum van de school. In een van de twee stallen wordt het daar aanwezige jongvee in de melkperiode via de Urban Alma Pro-drinkautomaat gevoerd.

Aeres Farms bestaat uit een akkerbouwbedrijf en twee melkveebedrijven met in totaal tweehonderd koeien. Daarnaast lopen er 45 schapen, duizend kippen, dertig zeugen en 280 vleesvarkens. Samen met drie studiegenoten en twee vaste medewerkers is Geerke (rechts op de foto, samen met collega-student Marleen Everts) verantwoordelijk voor de melkveetak van de boerderij. “Wij zorgen van maandag tot en met vrijdag voor de koeien en wonen in een studentenhuis op de boerderij. Ook in de weekenden is er altijd een van ons aanwezig. De verantwoordelijkheid die je krijgt, vind ik het mooiste,” vertelt de student.

Door het werk op Aeres Farms weet ik het zeker: een melkveebedrijf runnen past helemaal bij mij’

De 20-jarige Steenwijkse is niet onbekend met het werk op de boerderij. “Thuis hebben we een melkveebedrijf en in het weekend werk ik op een boerderij in de buurt. Op Aeres Farms wil ik ervaren hoe het is om een melkveebedrijf te leiden, er dag en nacht mee bezig te zijn. Inmiddels is het duidelijk: dit past helemaal bij mij.”

Tien boeren, tien manieren

Ruim 140 koeien op Aeres Farms worden traditioneel gemolken, de andere zestig via de melkrobot. Voor tien van de in totaal meer dan vijftig kalveren die op de boerderij aanwezig zijn, gebruiken de studenten sinds een half jaar de Urban Alma Pro-drinkautomaat met twee drinkstations, geleverd door Wijha uit Hardenberg. Geerke: “Voorheen kregen de kalveren drie keer per dag 2,5 liter melk. Iedere keer werd er door iemand anders gevoerd. De een deed een schepje melkpoeder meer, de ander hield een iets lagere temperatuur aan: tien boeren, tien manieren. Door het gebruik van de drinkautomaat krijgen de kalveren nu altijd melk met dezelfde mengverhouding en temperatuur. En het kost ons aanzienlijk minder arbeid. Niet alleen wat betreft het voeren van de melk, maar ook het schoonhouden van de emmers en spenen gaat sneller en makkelijker.”

‘Dankzij de drinkautomaat krijgen de kalveren nu altijd melk met dezelfde mengverhouding en temperatuur’

Het gebruik van de automaat komt de gezondheid van de dieren ten goede, heeft Geerke gemerkt. “In plaats van drie grote hoeveelheden per dag kunnen de kalfjes nu de hele dag door een portie melk halen. Daardoor hebben ze minder last van diarree en groeien ze aanzienlijk harder.”

Aftapfunctie

De kalfjes in de eenlingboxen profiteren eveneens van de automaat. Geerke: “Vanaf veertien dagen gaan de kalveren de stal in, maar ook tot die tijd krijgen ze al melk uit de Urban-automaat. Daarvoor gebruiken we de aftapfunctie, waarmee je heel makkelijk een emmer vult. De jongste kalfjes krijgen op deze manier ook melk met een constante mengverhouding en temperatuur, en zonder klontjes.”

Leerzame data

De Urban Alma Pro houdt exact bij hoeveel en op welk moment een kalf drinkt, er kunnen verschillende voercurven ingesteld worden en je ziet hoe het met de gezondheid van een dier is. “Bij een oranje seintje weet je dat het kalf niet fit is, bij rood is het echt ziek. Dat zie je direct,” vertelt Geerke.

‘Van het analyseren en vergelijken van de data die de Urban genereert leren we veel’

Via het gebruiksvriendelijke touchscreen kunnen de gegevens eenvoudig worden opgeroepen. “We hebben nu één voercurve ingesteld, maar we gaan meerdere curven toevoegen, afhankelijk van bijvoorbeeld het gewicht van het dier. De gegevens die hieruit komen, kunnen we dan analyseren en met elkaar vergelijken. Waarom zie je na een aantal weken een dip in het drinkgedrag? Welke curve werkt het beste voor welk dier en op welk moment? Daar kun je veel van leren. Ook voor onze Proeven van Bekwaamheid gaan we met deze gegevens aan de slag.”

Extraatjes

De extraatjes die de Urban-automaat biedt, spreken Geerke ook aan. “De beide stations van de drinkautomaat hebben elk een andere speen. De speen voor de kleinste kalveren wordt na elke drinkbeurt automatisch schoongemaakt. Hij klapt dan weg en wordt meegespoeld. Dat is slim bedacht. Dat de stations opklapbaar zijn, is eveneens prettig. Het maakt het uitmesten van de stal een stuk eenvoudiger.”

Contact-opnemen-Wijha

Contact opnemen?

Heeft u vragen over de Urban kalveriglo? Neem dan contact met ons op.